Косовския полицай и трима въоръжени мъже бяха убити, след като 

...
Косовския полицай и трима въоръжени мъже бяха убити, след като 
Коментари Харесай

След стрелбата в Косово: Полицията обгради манастир frognews.bg

Косовския служител на реда и трима въоръжени мъже бяха убити, след като  към 30 нападатели нахлуха в село Банска, преди да се барикадират в манастир. Полицаите са били атакувани от няколко разнообразни позиции с " боеприпас от огнестрелни оръжия, в това число ръчни гранати и раменни ракети. 

 

Стрелбата е почнала към 3 ч. сутринта в неделя.

 

Според министър председателят Албин Курти мъжете са били експерти с военно и полицейско минало. 

 

Сръбската православна черква заяви, че въоръжени мъже са нахлули в манастир в селото, ситуирано в община Лепосавич, където са отседнали поклонници от северния сръбски град Нови Сад. Те са се заключили от съображения за сигурност, както излиза наяве от изказване на Рашко-призренската епархия.

 

Премиерът Албин Курти и президентът на Косово Вьоса Османи се сплотиха към тезата, че въпросната терористична група е подпомагана финансово и логистично от Белград.

 

Случилото се докара до реакции от висши политици на Балканите, както и посланик №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел. Албанският президент Байрам Бегай съобщи, че за него това е съществено нарушаване на реда и сигурността в Косово. Премиерът на Албания Еди Рама уточни, че това е “най-големият сигнал ” за риска от ескалация и въоръжен спор. Рама изиска изключителна мирна конференция под наблюдението и гаранцията на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Външният министър на Северна Македония Буяр Османи също остро осъди убийството на косовския служител на реда. Посолството на Съединени американски щати в Косово също осъди случилото се.

 

Вътрешният министър на Косово Доника Гервала-Шварц разкритикува изказването на Борел, в което посланик №1 също осъди нападението и прикани за следствие. Според силовата министърка на Косово обаче извявлението на Борел не поддържа полицията.

 

Бившият черногорски външен министър Миодраг Влахович, сходно на Курти и Вьоса Османи, упрекна Сърбия за случилото се.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР